Grootste vliegtuig landt in Zaventem

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft een Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, ingezet op haar dagelijkse verbinding tussen Dubai en Brussel. Aanleiding voor het voorlopig eenmalige A380-bezoek was de eerste verjaardag van Emirates op Brussels Airport. De luchthaven onderzoekt of ze de nodige aanpassingen - een investering van ongeveer 10 miljoen euro - zal uitvoeren om de mastodonten op regelmatige basis te kunnen ontvangen.

De A380 landde rond 13.15 uur op de luchthaven. Niet alleen pers en luchthavenpersoneel waren in groten getale aanwezig, ook enkele honderden vliegtuigspotters wilden de foto-opportuniteit niet missen en verzamelden langs de landingsbaan 25L van de luchthaven. De Emirates-vlucht werd feestelijk verwelkomd met een watergordijn. De A380 kan in de Emirates-configuratie ongeveer 500 passagiers vervoeren. Er zijn meer dan 400 economy-zetels, een 80-tal plaatsen in businessclass en 14 "suites" in eerste klasse. In het toestel is er ook plaats voor een bar en twee doucheruimtes.

Het A380-bezoek blijft voorlopig een eenmalige gebeurtenis. Maar volgens Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, zouden ze wel een regelmatigheid kunnen worden. "Alle nodige aanpassingen om het toestel op regelmatige basis te kunnen ontvangen, kunnen in 18 tot 24 maanden uitgevoerd worden", zei hij. Zo zouden een aantal taxibanen verbreed moeten worden omwille van de enorme spanwijdte van de Airbus en vereist het dubbeldektoestel ook extra laadbruggen.