Dossier Vluchtelingencrisis

232 bedden in WTC III blijven onbeslapen

De tweehonderd extra opvangplaatsen in het WTC III-gebouw in Brussel die gisteren halsoverkop werden gecreëerd, bleken afgelopen nacht niet nodig. Slechts 268 asielzoekers hebben er de nacht doorgebracht, 232 bedden bleven leeg. Eergisteren moest het Rode Kruis nog mensen weigeren omdat alle bedden volzet waren.

Sinds woensdag is het kantoorgebouw 24/24 open, voor asielzoekers die wachten op hun registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Voor de eerste nacht waren er driehonderd plaatsen, die ook allemaal volzet waren. Daarom besloot de regering gisteren tweehonderd extra plaatsen te voorzien. Maar uiteindelijk sliepen afgelopen nacht minder mensen in het gebouw dan tijdens de eerste nacht.

“Hoe dat komt, is ook voor mij een raadsel”, vertelt An Luyten van Rode Kruis Vlaanderen aan VTM NIEUWS. “Na de eerste nacht zijn er vijftig asielzoekers vertrokken en zestien bijgekomen. De asielzoekers zijn nochtans allemaal op de hoogte van deze opvang. Ze worden daarvan op de hoogte gebracht bij de Dienst Vreemdelingenzaken.”