Vanaf 2016 suikertaks op alle frisdranken

Vanaf volgend jaar komt er een suikertaks op álle frisdranken, niet enkel op alcopops zoals Bacardi Breezer. Volgens regeringsbronnen is daarover een consensus bereikt, schrijft Het Laatste Nieuws. De maatregel moet tegen 2020 250 miljoen euro opleveren.

Van cola tot Smirnoff Ice: op elke suikerrijke drank zal je meer belasting moeten betalen. Die maatregel uit de tax shift wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd. Hoe hoog de suikertaks per fles of blikje zal zijn, is nog niet duidelijk, maar hij moet volgend jaar al wel vijftig miljoen euro opbrengen. Dat bedrag verhoogt elk jaar met vijftig miljoen, om in 2020 op kruissnelheid te komen met een opbrengst van 250 miljoen. Lightdranken en vetrijke voeding worden niet extra belast.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) haalt hiermee haar slag thuis. Zij wilde van in het begin alle suikerrijke dranken belasten. Andere regeringspartijen keken enkel in de richting van alcopops, maar dat zou niet genoeg opgeleverd hebben.