Volvo Car investeert in CMA-platform

Volvo Car Gent investeert ruim 200 miljoen euro in de transformatie van de Gentse fabriek naar een platform (CMA) om compactere modellen te bouwen. Die investering komt bovenop de jaarlijkse investering van ongeveer 50 miljoen euro, maakte gedelegeerd bestuurder Eric Van Landeghem donderdag bekend.

Vanaf 2019 zal Volvo Car Gent zich volledig toespitsen op het gamma van de compacte Volvo's, de opvolgers van huidige 40-reeks en uitbreidingen op het nieuwe platform. Een model heeft een levensduur van 6 tot 7 jaar, waardoor er minstens bedrijfszekerheid is tot 2024-2025.

Om dat nieuwe platform te introduceren gaat Volvo de komende jaren ruim 200 miljoen euro investeren, bovenop de jaarlijkse 50 miljoen euro, zie Van Landeghem op een bijeenkomst in aanwezigheid van gouverneur Jan Briers, de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a), CEO Daan Schalck (Havenbedrijf Gent) en havenvoorzitter en eerste schepen Mathias De Clercq (Open Vld).

Een eerste stap is de uitbreiding van de lasfabriek met 8.000 vierkante meter. Na de zomer van 2016 worden daar de eerste productielijnen en robots geïnstalleerd die deel uitmaken van het nieuwe platform. Volvo neemt verder een terrein van 15.000 vierkante meter in concessie over van Honda. Over dat terrein loopt momenteel een weg, maar het Havenbedrijf investeert 450.000 euro in een nieuwe en veiligere Göteborgstraat zestig meter verderop.