Dossier Vluchtelingencrisis

2 mensensmokkelaars gearresteerd op E40

De federale en lokale politiediensten hebben in de nacht van woensdag op donderdag twee mensensmokkelaars onderschept op de E40-snelweg. Dat meldt het West-Vlaamse parket, afdeling Brugge, en provinciegouverneur Carl Decaluwé. 

Omstreeks 01.00 uur merkten de diensten een personenwagen op op de parking van Jabbeke. Twee inzittenden waren duidelijk op zoek naar een geschikte vrachtwagen om mensen te smokkelen. Later zetten ze hun activiteiten verder in Mannekensvere waar ze probeerden een vrachtwagen binnen te dringen. "Zij namen vervolgens de vlucht via de E40-autosnelweg richting Frankrijk. Het voertuig werd onderschept door de leden van de Wegpolitie van West-Vlaanderen, en werden gearresteerd", meldt het parket. Het gaat om twee mannen, een van 23 en een van 26 jaar, van Albanese nationaliteit. In hun voertuig zaten nog drie Albanezen, waaronder een minderjarige.

Naar aanleiding van de actie kwam minister van Justitie Koen Geens (CD&V) langs. "Ik heb vandaag met mijn eigen ogen kunnen zien hoe professioneel, geïntegreerd en efficiënt acties worden aangepakt, en ik vond het belangrijk dit te kunnen bijwonen. De aanpak van mensensmokkel is vandaag belangrijker dan ooit. Ik wil dat parket en politie verder de krachten bundelen om dit zwaar misdrijf verder op te sporen en te vervolgen. Daarom werk ik aan een actieplan", vertelde Geens.