Dossier Vluchtelingencrisis

Directeur vergelijkt N-VA'ers met nazi's

Het zit er bovenarms op tussen N-VA en een schooldirecteur uit Ronse. De man heeft in een e-mail naar Vlaams minister Homans de partijleden vergeleken met nazi’s. N-VA wil nu een klacht indienen. De directeur is preventief geschorst.

Directeur Eddy Desmet stuurde de e-mail twee weken geleden na een uitspraak van Homans over de vluchtelingencrisis. Ze zei toen dat vluchtelingen met een eigen woning in hun thuisland hier geen recht hebben op een sociale woning. Een uitspraak die ze later wat bijstuurde.

In de mail onderstreept Desmet dat N-VA’ers voor hem niet welkom zijn op school. Hij omschrijft de Vlaams-nationalisten als nazi’s en afgietsels van oorlogsmisdadigers” en laat weten dat De Wever volgens zijn leerlingen enkel nog “een Hitler-snorretje te kort heeft”. In een reactie aan de kranten van Mediahuis zegt hij geen spijt te hebben van zijn e-mail. Al nuanceert hij wel dat kinderen van N-VA-leden niet welkom zouden zijn. “Maar N-VA’ers die hier aan politiek willen doen, komen er niet in”.

Homans zelf plant geen klacht, maar de lokale N-VA wel. “Dat hij mij uitscheldt voor een nazi, daar leerde ik intussen mee leven. Maar ik snap en steun onze lokale afdeling zeker. Die mensen wonen en werken in Ronse en moeten zulke uitspraken lezen van de directeur van de school waar hun kinderen misschien wel school lopen”, zegt ze.