Dossier Vluchtelingencrisis

Pre-opvang in WTC III volledig volzet

De driehonderd bedden voor wachtende asielzoekers in het Brusselse WTC III-gebouw zijn allemaal bezet. Dat bevestigt het Rode Kruis woensdagavond. Omstreeks 21.30 uur moesten de medewerkers ter plaatse noodgedwongen mensen weigeren die nog een plaatsje zochten in het gebouw.

De pre-opvang in het WTC-gebouw is sinds dinsdagavond 24 uur op 24 open. De capaciteit werd wel verlaagd van 500 naar 300 bedden, om het comfort wat te verhogen, meer ruimte vrij te maken om te eten en lockers te plaatsen om persoonlijke spullen op te bergen. Er staan intussen ook acht douches van het leger en donderdag komen er nog achttien bij.

Naast de naar schatting enkele honderden mensen die overnachten in het tentenkamp in het Maximiliaanpark, zochten dinsdag ruim honderdvijftig mensen al een plekje in het gebouw, dat specifiek voorzien is voor asielzoekers die vanwege het capaciteitsgebrek nog niet geregistreerd konden worden door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Woensdagavond bleken alle bedden bezet. Mensen die zich nadien nog kwamen aanmelden, mochten er niet meer bij. Eerder op de avond had een vereniging actief in het tentenkamp aangekondigd dat het actief mensen naar de pre-opvang zou begeleiden, maar het is moeilijk te zeggen of dit de oorzaak is van de volledige bezetting.

"Wellicht snel extra plaatsen"

Er komen normaal gezien op zeer korte termijn extra pre-opvangplaatsen voor wachtende asielzoekers, wellicht ook in het WTC III-gebouw. Dat valt te horen op het kabinet van bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA), nu blijkt dat de 300 huidige plaatsen allemaal zijn ingenomen.

"We waren al volop bijkomende pistes aan het bekijken, zoals de opening van een tweede plateau binnen het WTC III-gebouw en bijkomende plaatsen op andere sites", onderstreept Franckens woordvoerster woensdagavond. In het huidige gebouw zou mogelijk nog plaats zijn voor een tweehonderdtal extra bedden, al staat daarover onder meer nog overleg gepland met de brandweer.