Boete nu meteen naar chauffeur bedrijfsauto

Vandaag hebben de eerste bestuurders van een bedrijfswagen hun snelheidsboete rechtstreeks in de de bus gekregen. Vroeger moest de politie eerst de leasingmaatschappij en werkgever contacteren om de naam van de bestuurder te achterhalen. Die romslomp is nu achter de rug. Alle namen staan nu in een nieuwe databank van de verhuur en leasingsector. En die kan de politie nu rechtstreeks inkijken. 

Met het FMS-platform zal de politie niet langer via een papieren rompslomp langsheen de leasingmaatschappijen en werkgevers moeten achterhalen wie er achter het stuur zat van de bedrijfswagen. De nummerplaten staan immers op naam van de leasingmaatschappijen. "De eerste boetes zijn nu zojuist voorbijgekomen", aldus Henri Jeandarme van Renta Solutions, het IT-filiaal van sectororganisatie Renta dat het platform uitwerkte.Zowat 46.000 wagens zitten reeds rechtstreeks en onrechtstreeks in het systeem.

"Met het vorige systeem hadden sommige bestuurders (van bedrijfswagens, nvdr) de indruk dat ze aan de boete konden ontsnappen omdat het systeem te zwaar was. Dit is niet langer zo en het zal bijdragen aan de verkeersveiligheid", aldus Michael Jonniaux, hoofd van de federale wegpolitie.

Het systeem kan zowel door de federale als de lokale politie gebruikt worden. De bedrijfswagens zijn doorgaans goed voor een miljoen boetes per jaar, of een kwart van alle boetes.