"Ebola nu belangrijk genoeg voor vaccin"

De Belgische meritus-hoogleraar viroloog Guido Van Der Groen ontdekte in 1976 ebola. In zijn boek ‘In het spoor van ebola’ doet hij het relaas van 40 jaar als virusjager. “Het heeft 40 jaar en 26 uitbraken geduurd vooraleer de ziekte belangrijk genoeg was om een vaccin voor te ontwikkelen. Dat lijkt er nu toch te komen.”

“Op het ogenblik dat we de ziekte ontdekten was het een routineonderzoek”, zegt Van Der Groen in de studio van VTM NIEUWS. Maar toeval was het niet dat een Belg dit dodelijk virus ontdekte, door de band die ons land had met het toenmalige Zaïre, waar de ziekte voor het eerst ontdekt werd.

Van Der Groen is naar eigen zeggen nooit bang geweest om zelf besmet te raken. “Wij zijn opgegroeid met een ijzeren discipline.” Al was er ooit wel één incident. “Toen zijn we gelukkig niet besmet geraakt, doordat er ofwel geen virus in zat, ofwel slechts een kleine hoeveelheid. We zijn toen twee weken in het laboratorium moeten blijven om te kijken of we besmet waren.”

Het is nu bijna 40 jaar geleden dat het ebolavirus ontdekt werd. In die tijd zijn er wereldwijd 26 uitbraken geweest. De laatste uitbraak dateert van anderhalf jaar geleden, in West-Afrika. “Dat de ziekte daar zo hard heeft kunnen toeslaan, komt door de zwakke gezondheidsinfrastructuur in die landen en door de grote mobiliteit van de inwoners, waardoor het heel moeilijk is om besmette personen te isoleren.”

Na 40 jaar wordt er nu eindelijk werk gemaakt van een vaccin tegen ebola. “Nooit is ebola belangrijk genoeg geweest om een vaccin te maken”, zegt Van Der Groen. “Nu, dat er zoveel slachtoffers gevallen zijn, lijkt het er eindelijk van te komen. ‘Hip hip hoera’ voor 40 jaar ebola, dus.”

Ontdekker van ebola schrijft memoires

Anderhalf jaar na de laatste grote uitbraak van het dodelijke ebola, heeft Van Der Groen een boek geschreven. De Belg ontdekte het virus veertig jaar geleden als eerste, in een thermosfles met bloed van een Belgische missiezuster. Zij was in het toenmalige Zaïre gestorven aan een mysterieuze ziekte, wat later dus ebola bleek te zijn. In ‘In het spoor van ebola’ doet Van Der Groen het relaas van 40 jaar als virusjager.