Taxichauffeurs betogen tegen Uber

De taxichauffeurs houden vandaag een grote manifestatie in Brussel uit protest tegen de concurrentie van diensten als Uber. Twee dagen geleden reden de taxi's al aan halve prijs om hun ongenoegen te uiten, vandaag leggen ze het verkeer in Brussel lam en blokkeren ze de toegangsweg naar de luchthaven. Maar waarom betogen de taxichauffeurs nu precies? 

De taxidienst Uber werkt met particulieren die hun eigen auto gebruiken als taxi. Reeds in januari had staatssecretaris Tommelein voor de strijd tegen sociale fraude aan de RSZ gevraagd na te gaan onder welk statuut chauffeurs vallen die via Uber klanten oppikken. De dienst moest met andere woorden nagaan of de Uber-chauffeurs bestempeld moeten worden als werknemers of zelfstandigen, of misschien als vrijwilligers. De juridische analyse toont nu aan dat de chauffeurs volgens de Belgische wetgeving zelfstandigen zijn. "Het is nu aan de inspectiedienst van het RSVZ om te controleren of de chauffeurs in orde zijn met hun aansluiting als zelfstandige".

De Ubertaxi is veel goedkoper, net omdat ze niet voldoet aan de voorwaarden van een gewone taxi. De taxichauffeurs vinden het daarom ook oneerlijke concurrentie, want zij verliezen klanten aan de goedkopere dienst. "Pure broodroof," klinkt het bij de officiële taxibedrijven.

“Geen oplossing, opnieuw blokkades”

Over het algemeen valt de hinder in en rond Brussel beter mee dan op voorhand verwacht. “Er zijn maar enkele honderden taxichauffeurs opgedaagd, terwijl er veel meer verwacht werden.” Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dee. “Toch is de hinder nog niet voorbij, want zonet is er een delegatie bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt binnengegaan.”

“De taxichauffeurs gaan er praten en hopen dat hij met een oplossing komt. Eigenlijk hopen ze dat morgen alle Uber-chauffeurs vervolgd worden omdat ze bijvoorbeeld geen btw betalen. Als er niets uit de gesprekken komt, dan bestaat de kans dat enkele taxichauffeurs toch weer naar de luchthaven trekken om die te blokkeren.”