Deze week al twaalf spoorlopers betrapt

Zelfs na het dramatische ongeval in Berlaar, waar maandag een 16-jarig meisje werd gegrepen door een trein, heeft de politie nog twaalf spoorlopers betrapt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De eerste helft van dit jaar telde Infrabel al 22 ongevallen aan spoorwegovergangen. Hierbij kwamen drie mensen om het leven.

Het aantal ongevallen daalde van 25 naar 22, het aantal doden van vijf naar drie. "Waakzaamheid blijft echter vereist want elk ongeval en slachtoffer is er een te veel", aldus Infrabel in een persbericht. De zwakke weggebruikers lopen het meeste risico op een dodelijk ongeval. Zo vielen bij een ongeval met een fietser en een ongeval met een voetganger telkens een dode. Bij de overige twintig ongevallen was een wegvoertuig betrokken, waarbij ook één dode viel.

Infrabel ziet een cruciale rol bij de weggebruikers om het aantal ongevallen aan overwegen verder te verminderen. "De belangrijkste oorzaken zijn immers onvoorzichtigheid, gehaastheid, de impact van de weersomstandigheden (regen, mist, zon) én het niet respecteren van de verkeerscode aan overwegen", aldus de infrastructuurbeheerder. Infrabel beschouwt dat laatste als een sociaal-maatschappelijk probleem en hamert erop steeds aan een overweg te stoppen wanneer een bel rinkelt, de rode lichten knipperen en de slagbomen gesloten of in beweging zijn.

Om de veiligheid aan overwegen te verhogen, worden infrastructurele maatregelen getroffen. Zo schaft Infrabel waar mogelijk overwegen af en worden die vervangen door een brug, tunnel of parallelweg. Een jaar geleden startte de infrastructuurbeheerder ook met de installatie van het nieuwe elektronische belgeluid aan de overwegen. Ongeveer 60 procent van die bellen is intussen geplaatst. Begin volgend jaar zullen volgens Infrabel alle overwegen met bellen over het nieuwe geluid beschikken.