Tot 30 % minder studenten in lerarenopleiding

Er zijn dit jaar opvallend minder inschrijvingen voor lerarenopleidingen. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS heeft opgevraagd bij de Vlaamse hogescholen. Sommige hogescholen noteren een daling tot bijna 30 % in vergelijking met vorig jaar. De scholen zelf wijten dat vooral aan het slechte imago van het beroep en het feit dat het niet meer erkend is als knelpuntberoep.

Grote hogescholen in Vlaanderen die een opleiding tot leerkracht voor het basisonderwijs aanbieden zien het aantal eerstejaarsstudenten drastisch dalen tegenover vorig jaar, zo leert een rondvraag van VTM NIEUWS. Zo heeft de Karel De Grote-hogeschool in Antwerpen 28 % minder inschrijvingen tegenover vorig jaar. Ook de Arteveldehogschool in Gent (-11 %), Thomas More (-17 %), UC Leuven-Limburg (-10%), Odisee Hogeschool in Brussel (-9 %), de Katholieke Hogeschool Vives (-9 %) en Hogeschool Gent (-7,8%) zien het aantal studenten dat leerkracht wil worden, dalen.

Bij kleinere hogescholen, zoals Hogeschool West-Vlaanderen, PXL Hasselt of de Erasmushogeschool in Brussel, worden wel stijgingen genoteerd. Maar deze aantallen stellen in absolute cijfers minder voor, waardoor het globale aantal nieuwe studenten in de lerarenopleiding voor het basisonderwijs, daalt.

“Dit is een groot probleem”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) erkent het probleem van de dalende populariteit van de lerarenopleiding in Vlaanderen. “Dit is een groot probleem”, zegt ze aan VTM NIEUWS. Tegen 2022 zijn er alleen al in het basisonderwijs 30.000 nieuwe leerkrachten nodig, maakt de minister de omvang van het probleem duidelijk.