Proces-Aquino: Voorzitter gewraakt

In het proces-Aquino hebben de advocaten van de verdediging de voorzitter van de rechtbank en haar twee bijzitters gewraakt. Daardoor zal het proces vandaag niet herbeginnen. Dat meldt De Standaard. Het wrakingsverzoek komt er nadat de rechtbank de vraag tot uitstel van de verdediging herhaaldelijk naast zich neerlegde.

Het wrakingsverzoek tegen Claire Fontaine, voorzitter van de rechtbank in Hasselt, en haar twee bijzitters werd ingediend door de confrater van Sven Mary, de advocaat van de overleden Silvio Aquino. Mary neemt nu de verdediging op zijn weduwe.

De officiële reden van het wrakingsverzoek is nog niet gekend, maar het is wel duidelijk dat de relatie tussen de verdediging in het proces-Aquino en de rechtbank al langer verzuurd is. Zo vraagt de verdediging al geruime tijd om uitstel in het proces, om extra onderzoek naar de rol van de burgerinfiltrant mogelijk te maken. Maar dat verzoek werd al meermaals niet aanvaard door de rechtbank.

Als de rechter zich niet neerlegt bij het wrakingsverzoek, wordt het proces sowieso met vijf weken uitgesteld. In die tijd zal het Hof van Beroep in Antwerpen zich moeten uitspreken over het verzoek van de verdediging. Door het wrakingsverzoek zal het proces vandaag niet doorgaan. Normaal gezien zou Jef Vermassen, die de verdediging van Raf Aquino op zich neemt, vandaag aan zijn pleidooi beginnen.

“Proces-Aquino ligt volledig stil”

“Het proces-Aquino ligt volledig stil nu de advocaten van de verdediging de rechter hebben gewraakt”, dat zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. “Er zijn heel wat redenen die de advocate van Silvia Liskova heeft opgegeven. Maar de voornaamste is dat Liskova sinds de aanslag op haar man Silvio Aquino aan zware post-traumatische stress lijdt en dat ze absoluut niet in staat is om het proces te volgen.”

“Vorige week al had de advocate daarom uitstel gevraagd, zodat de vrouw even kon bekomen, maar dat heeft de rechter toen geweigerd. En dat vindt de advocate toch een belangrijke reden om de rechter te wraken. De voorzitter en bijzitters hebben nu 48 uur de tijd om te reageren. Zij kunnen twee dingen doen: zich erbij neer leggen of zich verzetten.”