Syriëstrijders krijgen bezoek van wijkagent

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat wijkagenten enkele keren per maand op bezoek gaan bij Syriëstrijders. “Zo willen we hen duidelijk maken dat we nauwgezet opvolgen”, klinkt het bij het kabinet.

De maatregel maakt deel uit van het nieuwe beleid van Jambon en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Het staat ook in een omzendbrief die sinds 1 september in voege is en werd verstuurd naar de gouverneurs, burgemeesters, politiediensten en parketten.

Concreet komt het erop neer dat jihadisten die naar conflictgebieden zijn afgereisd, zijn teruggekeerd of die denken te vertrekken, regelmatig een agent over de vloer krijgen. “Dat houdt in dat zij letterlijk te horen krijgen: ‘Wij denken dat jij gevaarlijk bent en houden jou in de gaten’”, reageert het kabinet van minister Jambon in Het Laatste Nieuws.

Sommige burgemeesters, zoals Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde, zijn wel te vinden voor de maatregelen, maar vragen extra middelen. “Ik hoor nu al collega-burgemeesters zeggen dat hij maar vijf jihadi’s heeft en er nog niet eens aan wil beginnen”, vertelt Bonte.