Scout (2) heeft snel donorhart nodig

Dorien en Jimmy uit Haasrode zijn op zoek naar een donorhartje voor hun zoon Scout (2). Als er zich binnen de vijf maanden geen donorhart is, zal hun zoontje sterven. “Dat er een kind moet doodgaan om het onze te redden, is vreselijk”, zeggen ze in Het Laatste Nieuws. “Maar weten dat er haast elke dag orgaantjes verloren gaan, is ondraaglijk.”

Scout ligt op dit moment op de intensieve afdeling met myocarditis, een ontsteking van de harstpier. “Toen hij werd opgenomen, was hij aan het sterven”, zeggen zijn ouders Dorien en Jimmy. Na een bijkomende longinfectie rest er Scout nog één redmiddel: een externe hartpomp. Die wordt tijdens een operatie van zes uur aangebracht, maar daar kan de jongen slechts zes maanden mee overleven. Omdat nadien het risico op bloedklonters te groot wordt.

Donorhart laatste redding

De ouders van Scout moeten daarom nu lijdzaam wachten tot er een donorhart beschikbaar wordt, het enige redmiddel voor hun zoon. Maar daarvoor moet ergens een kindje van ongeveer zijn leeftijd en met dezelfde bloedgroep sterven. En de ouders van dat kindje moeten akkoord gaan met orgaandonatie van hun pas overleden kindje.

“Natuurlijk wil je op zo’n moment dat je kindje intact blijft”, zeggen Dorien en Jimmy in Het Laatste Nieuws. “Als mensen ‘nee’ zeggen op zo’n vraag, zijn we de eersten om dat te begrijpen. Maar het is in onze situatie tegelijk heel moeilijk te beseffen dat er goede hartjes – en bij uitbreiding donororganen – verloren gaan.”

Wijziging wetgeving?

De ouders van Scouts vragen daarom om een wijziging van de wetgeving. Nu is volgens de wet elke Belg na zijn dood een donor, maar in de praktijk wordt ouders altijd gevraagd of ze akkoord gaan met de orgaandonatie van hun overleden, minderjarige kinderen. Heel vaak gaan ouders in die situatie niet akkoord met donatie.

“Die vraag moet vroeger aan de orde komen”, vinden de ouders van Scout. “Als de emotionele lading kleiner is. Bij de aangifte van een pasgeborene bijvoorbeeld. Waarom dan de vraag niet stellen?”