KU Leuven vangt 25 vluchtelingen op

De KU Leuven stelt een locatie ter beschikking voor de opvang van 25 vluchtelingen in Leuven. Samen met het stadsbestuur en het OCMW van Leuven zoekt de universiteit nog andere plaatsen om meer asielzoekers te kunnen huisvesten. Als die niet gevonden worden, wil het OCMW appartementen huren op de privémarkt.

De universiteit, het stadsbestuur en het OCMW van Leuven lieten dinsdag al weten klaar te zijn voor de opvang van vluchtelingen. Concrete informatie konden of wilden ze toen nog niet geven. "We brachten enkele locaties in kaart die we nog moeten testen op hun geschiktheid. Potentieel zijn er heel veel locaties", stelde schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (sp.a).

Na een bezoek van Fedasil op woensdag, dat vrijdag een verlengstuk krijgt, is voorlopig één locatie weerhouden. Die is eigendom van de KU Leuven. De precieze plaats wordt niet vrijgegeven, onder meer omdat vrijdag een inspectie door de brandweer op de agenda staat. In het gebouw kunnen 25 vluchtelingen terecht.

Als de Vlaamse gemeenten 6.000 asielzoekers moeten opvangen, wil Leuven als centrumstad niet achterblijven. Daarom werd een noodplan opgemaakt. Als de universiteit en de stad onvoldoende beschikbare plaatsen vinden, gaat het OCMW appartementen huren op de privémarkt.