Ontspoorde trein reed te snel

De trein die gisteren ontspoorde aan het station van Buizingen is vannacht weggehaald. Dat kon pas gebeuren nadat het parket daar zijn toelating voor gaf. Het spoor is evenwel nog steeds buiten dienst, op bevel van het parket. Daardoor moeten reizigers rekening houden met vertragingen van gemiddeld 5 tot 10 minuten op de lijn 96 tussen Brussel-Zuid en Halle. De oorzaak van het ongeval was vermoedelijk overdreven snelheid.

De trein ontspoorde gisteren rond 17 uur, aan het station van Buizingen. Het eerste rijtuig van de trein, die onderweg was van Schaarbeek naar Geraardsbergen, raakte met de wielen van het spoor, maar kantelde niet. Er viel een tiental lichtgewonden.

Vannacht werd de trein weggehaald, maar het spoor blijft nog steeds gesloten. "Er is schade aan het spoor over een afstand van driehonderd meter, vooral aan dwarsliggers. Ook een wissel is beschadigd", aldus Baeken. De herstellingswerkzaamheden kunnen pas beginnen zodra het parket het spoor opnieuw vrijgeeft. Dat is voorlopig nog niet gebeurd, omdat het parket vrijdag nog bijkomende onderzoekstaken wil verrichten.

Overdreven snelheid vermoedelijk oorzaak

"Vermoedelijk ligt overdreven snelheid aan de basis van het ongeval maar dit zal nog moeten blijken uit de aanvullende onderzoeksdaden", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau. "Vandaag wordt het onderzoek verdergezet om alle technische oorzaken uit te sluiten."

"Nog heel weekend kleine vertragingen"

“Ondertussen is de ontspoorde trein in Buizingen weggesleept, maar het parket komt vanavond wel nog een onderzoek uitvoeren,” zegt VTM NIEUWS-journaliste Rosalie Pieters. Ze doen dat om 17 uur, het uur van het ongeval, zodat er onderzocht kan worden of de laaghangende zon er voor iets tussen zat. “Pas als dat onderzoek niets aan het licht brengt, kan er met zekerheid gezegd worden dat het om overdreven snelheid gaat”. Het hele weekend zullen er nog kleine vertragingen zijn. Infrabel kan de spoorwegen pas herstellen, als het onderzoek is afgerond.