Controleer zelf hoe groen uw stroom is

De VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, heeft op zijn website een online tool gepubliceerd waarmee iedereen kan nagaan hoe en waar de stroom geproduceerd wordt, die in Vlaanderen gebruikt wordt. Zo kan iedereen nakijken hoe groen de stroom is van een bepaalde energieleverancier.

Op de website van de VREG kon je voordien al de prijzen van de verschillende leveranciers vergelijken, maar nu kan je er ook bekijken waar ze hun stroom vandaan halen. Of die dus bijvoorbeeld geproduceerd wordt door middel van hernieuwbare energiebronnen, of door middel van fossiele of nucleaire brandstof. De VREG merkte namelijk dat steeds meer mensen het belangrijk vinden om te weten hoe en waard de stroom die ze kopen wordt geproduceerd.

Op de site van de VREG kan per elektriciteitsleverancier gekeken worden of de stroom die hij verkoopt afkomstig is van kerncentrales, steenkool- of aardgascentrales, of van hernieuwbare bronnen. Als het om groene stroom gaat, kan nog een niveau dieper gegaan en gekeken worden of de stroom opgewekt wordt door de zon, wind of waterkracht. En je kan ook kijken waar die stroom precies geproduceerd is.