Binnenkort preventief medicijn tegen hiv?

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) start donderdag de Be-PrEP-ared-studie, het eerste Belgische onderzoeksproject onder homo's naar de toepasbaarheid van preventieve hiv-medicijnen als aanvulling op de huidige preventiestrategie. De onderzoekers hopen dat dit kan bijdragen om het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen bij bepaalde groepen homo's die verhoogd risico lopen.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Het Be-PrEP-ared-project onderzoekt of homo's met verhoogd risico op hiv PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP-gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert.

Het is de eerste keer dat PrEP in België wordt onderzocht. Uit verschillende onderzoeken in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk blijkt dat PrEP bij trouw gebruik een hoge bescherming biedt tegen een hiv-infectie.

Tweehonderd mannen met een verhoogd risico op hiv kunnen deelnemen aan het Be-PrEP-ared-project. De aanmeldingsperiode loopt tot en met 24 september 2015. Als het gewenste aantal niet wordt bereikt, wordt de periode verlengd. Als er zich meer dan tweehonderd kandidaten aanbieden, wordt er geloot. Meer info over het project op www.be-prep-ared.be

Condoom belangrijk tegen SOA's

Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid, staat achter het onderzoek. Voor een bepaalde groep mensen kan het echt wel levens redden, zeggen ze, maar de pil beschermt enkel tegen HIV. Daarom blijft het belangrijk om een condoom te gebruiken.