Dossier Vluchtelingencrisis

Opnieuw weinig migranten in WTC III

Twintig asielzoekers hebben zich dinsdagavond aangemeld in het WTC III-gebouw om de nacht door te brengen in de bedden die voorzien zijn door het Rode Kruis. Dat meldt Rode Kruis-woordvoerster Nancy Ferroni. Woensdag verspreidt de hulporganisatie een document met meer info over de plaats en de voorzieningen in de vooropvang.

In opdracht van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had het Rode Kruis afgelopen weekend 500 bedden klaargemaakt om asielzoekers op te vangen in het kantoorgebouw tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Maar de eerste nacht hadden zich amper 14 personen aangemeld. Dat was volgens sommigen te wijten aan de gebrekkige communicatie rond de vooropvang.

Maar ook omdat er geen douches en eten aanwezig zijn in het kantoorgebouw, en omdat de asielzoekers het gebouw overdag moeten verlaten, zou het grote deel van de vluchtelingen liever in het tentenkamp in het Maximiliaanpark blijven. Staatssecretaris Francken verstuurde dinsdagmorgen nog een misnoegde tweet die hem veel kritiek opleverde: "Ze willen gewoon niet. Tentenkampje te knus blijkbaar. Kritiek stopt hier. Excuses welkom. Dank."

Ook dinsdagavond bleef het opvallend rustig in het WTC III-gebouw, waar zich amper 20 asielzoekers aandienden. Momenteel wachten 450 asielzoekers op een registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Daarmee is de week volgeboekt. Wie vandaag geweigerd wordt, moet minstens wachten tot maandag. Het Rode Kruis zal vandaag een document uitdelen in het Engels en het Arabisch met meer info over de plaats en de voorzieningen in de vooropvang.