Nog geen gevangenen ontsnapt in 2015

Dit jaar is er nog geen enkele gevangene erin geslaagd te ontsnappen uit een Belgische gevangenis. Dat meldt La Dernière Heure. Ook de voorbije jaren waren er telkens minder ontsnappingen. Die trend is te danken aan extra investeringen in beveiligingsmaatregelen. 

Vorig jaar waren er 5 ontsnappingen uit Belgische gevangenissen of gesloten instellingen. Dat was al opmerkelijk minder dan in 2013 en 2012, toen er 12 en 14 mensen wisten te ontsnappen. In 2011 waren er maar liefst 26 gelukte pogingen. De laatste succesvolle ontsnapping dateert al van februari 2014, toen een gedetineerde gewoon buiten wandelde uit de gevangenis van Wortel.

De daling van het aantal ontsnappingen is te danken aan de investering in extra veiligheidsmaatregelen. Zo werden er onder meer bewakingscamera’s geïnstalleerd en werd de infrastructuur verbeterd

Kanttekening bij de cijfers is dat het gaat om effectieve ontsnappingen uit gevangenissen of gesloten instellingen. Pogingen van gedetineerden die tijdens hun penitentiair verlof of tijdens het transport naar het justitiepaleis proberen te ontsnappen, zijn niet opgenomen in de cijfers.