Dossier Vluchtelingencrisis

Francken op Twitter: "Knus in tentenkamp"

Amper twintig asielzoekers hebben de nacht doorgebracht in de WTC-3-toren in Brussel. In het leegstaande gebouw werd voor het eerst plaats voorzien voor vijfhonderd mensen. Het gaat om een pre-opvang, die bedoeld is voor asielzoekers die zich nog niet hebben kunnen registreren bij de Dienst Vreemdelingenzaken en daardoor in het Maximiliaanpark moeten overnachten.

De driehonderd asielzoekers die gisterenochtend werden geweigerd aan de Dienst Vreemdelingenzaken hadden nochtans een brief gekregen waarin ze zowel in het Frans als het Nederlands werden uitgenodigd in het WTC-gebouw. Maar ’s avonds om 22 uur hadden slechts veertien mensen zich aangemeld op de eerste verdieping van de kantoortoren.

"Excuses welkom"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is hier niet over te spreken. Op Twitter uit hij zijn ongenoegen en vraagt hij om excuses. “Ik bied basis-preopvang aan. Veertien gaan erop in. Een tentenkampje is te knus blijkbaar. Kritiek stopt hier. Excuses welkom”, schrijft hij.

 

De meeste vluchtelingen brachten de nacht door in het Maximiliaanpark. In tegenstelling tot in het WTC-gebouw zijn daar voedsel en douches voorhanden. Bovendien is de opvang in de kantoortoren enkel voor ’s nachts en zouden de asielzoekers de dag dan toch in het park doorbrengen.