Pegida-actie tegen asielcentrum Sint-Niklaas

Aan het militair domein Westakkers in Sint-Niklaas, waar in de toekomst 250 asielzoekers in ondergebracht zullen worden, hebben maandagavond ongeveer tweehonderd mensen deelgenomen aan een toegelaten betoging van Pegida. Ook Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Filip Dewinter was aanwezig. De actie verliep zonder incidenten.

De aanvraag voor de betoging, ingediend in naam van de lokale Vlaams Belangvoorzitter, werd door het schepencollege van Sint-Niklaas goedgekeurd. Het stadsbestuur had beslist dat er tussen 20 en 21.30 uur betoogd mocht worden tussen de N70 en het hek van het militair domeinen. De actievoerders mochten wel geen verkeer hinderen of voorbijgangers lastigvallen.

De organisatie verzet zich tegen de plannen voor Westakkers en riep de betogers op om de strijd voort te zetten. "We willen de verplichte terugkeer van illegalen. De asielzoekers moeten opgevangen worden in gesloten centra en teruggebracht worden. Eerst naar het eerste land waar ze de Europese Unie binnenkwamen, daarna naar opvangcentra in de regio waar ze vandaan komen. Het gaat veelal om jonge moslimmannen, die vrouwen en kinderen achtergelaten hebben", zei Pegida-woordvoerder Kristof De Smet.

Filip Dewinter kwam niet aan het woord. Vlaams Belang liet eerder al weten een "gerichte campagne" in het Waasland te starten tegen de beslissing om in het voormalige militair domein asielzoekers onder te brengen. Er werd een foldercampagne in Sint-Niklaas gestart en er werd een onlineclip gelanceerd. De deelnemers maandagavond hadden spandoeken met slogans als "Hotel Vlaanderen is vol" en "Wij zijn het volk". Er werd onder meer "eigen volk eerst", "islamieten parasieten" en "wij zijn het moe, grenzen toe" gescandeerd. De politie was aanwezig maar moest nooit ingrijpen.