Hevige brand in aardappelfabriek

Er heeft een hevige brand gewoed in de aardappelfabriek Clarebout Potatoes in Nieuwkerke, in de provincie West-Vlaanderen. Het provinciaal noodplan werd opgestart, omdat er mogelijk ontploffingsgevaar was, maar dat plan is intussen weer opgeheven. Negen mensen zijn gewond geraakt, zij zijn overgebracht naar de ziekenhuizen van Ieper en Brugge. De brand is intussen onder controle.

De Heirweg, waar het bedrijf gelegen is, werd reeds geëvacueerd. In totaal moesten 400 mensen hun huis verlaten. "Ook de nabijgelegen school hebben we ontruimd, 180 leerlingen zijn naar de kerk gebracht. Het ontmoetingscentrum is vrijgemaakt voor eventuele gewonden," zegt dienstdoend burgemeester, eerste schepen Wieland De Meyer. Negen mensen raakten gewond. Drie van hen zijn er erg aan toe. Onder hen is ook een brandweerman, hij werd met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Brugge. De andere gewonden liepen voornamelijk rookvergiftiging op. "We raden mensen in de omgeving ook aan om ramen en deuren gesloten te houden", aldus commissaris Aeck. De civiele bescherming doet nog metingen naar de samenstelling van de rook.

De brandweerkorpsen van Kemmel, Nieuwkerke, Ieper, Poperinge en Komen-Waasten kwamen ter plaatse. De brand is intussen onder controle, de brandweer blijft nog wel even nablussen. Het bedrijf zal mogelijk volledig verwoest zijn. Het vuur is wellicht ontstaan in de productiehal, door een ketel frietvet die in brand vloog.

Het provinciaal crisiscentrum heeft een algemeen oproepnummer ingeschakeld voor de bevolking of familieleden: 057 450 464