Boerenprotest draait uit op rellen

De boerenbetoging in Brussel is uitgedraaid op rellen. Het was nochtans vreedzaam begonnen, met duizenden boeren uit heel Europa die naar Brussel waren gekomen om meer geld te eisen voor hun producten. Maar na een tijd geraakten de gemoederen verhit, en begon een aantal boeren met stenen en flessen te gooien. De politie heeft daarop gereageerd met waterkanonnen. De boeren hebben daarna een hakselmachine gestart om stro over de agenten te gooien.

Veel landbouwersorganisaties zijn teleurgesteld in het geweld waarop de betoging op het Brusselse Schumanplein is uitgedraaid. Dat is maandagnamiddag te horen bij de debriefing van Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie van landbouwers.

"Door het geweld van enkele heethoofden hebben onze mensen niet de kans gehad de speeches te volgen", zegt een boze vertegenwoordiger van de Franse boeren. "Wij hadden een vredelievende manifestatie gewild. Dit is niet waar we voor staan en we moeten afstand nemen van de organisaties die dit hebben opgestookt", vindt een Italiaanse sectorverantwoordelijke.