Dossier Vluchtelingencrisis

België moet pak meer migranten opvangen

Ons land moet niet 1400 vluchtelingen opvangen, maar wel 4564. Dat staat in het zogenaamde spreidingsplan, dat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag op tafel legt. Dat plan moet de vluchtelingen verdelen over de Europese lidstaten.

In het uitgelekte plan zou Duitsland met 31.443 veruit het grootste deel van de zowat 120.000 vluchtelingen opvangen. Frankrijk krijgt 24.031 asielzoekers toegewezen en Spanje moet plaats zoeken voor 14.931 vluchtelingen.

De verdeelsleutel is een aanpassing op eerdere quota die de Commissie voorstelde. Opvallend is dat de Baltische staten, maar ook Tsjechië, Slowakije, Portugal, Malta en Luxemburg minder vluchtelingen moeten opvangen dan in de vorige verdeelsleutel. Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Ierland zijn niet opgenomen in de verdeelsleutel, omdat ze er ook niet aan deelnemen.

 

Met het spreidingsplan wil Juncker landen als Hongarije, Italië en Griekenland, waar de vluchtelingen massaal toestromen, wat ontlasten. Woensdag moet hij in de Commissie een ruime meerderheid van de lidstaten achter zich krijgen om de verdeelsleutel ook in werking te doen treden.

De Franse president Hollande zegt het aantal voor Frankrijk te aanvaarden. Voor ons land wil staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) het cijfer nog niet bevestigen. Hij stelt wel een aantal voorwaarden die moeten vervuld zijn. Concreet wil hij bijvoorbeeld landbouwsteun opschorten aan landen die zich niet solidair willen tonen. Francken wil ook meer steun voor opvang in de regio rond Syrië, zodat mensen de noodzaak niet meer voelen om hun geluk in Europa te komen beproeven.