1 op 4 niet begeleid na zelfmoordpoging

Ruim een kwart van de mensen die een poging tot zelfdoding achter de rug hebben, wordt niet opgevolgd. Drie maanden na de poging hebben ze nog altijd geen contact gehad met de huisarts of een psychiater. Dat blijkt uit een studie van het Socialistisch Ziekenfonds. Dat deze mensen niet worden begeleid is verontrustend, want de kans is groot dat ze het nog eens proberen.

In 2012 stierven 2.203 mensen in ons land ten gevolge van zelfdoding, waarvan 1.108 in Vlaanderen, 778 in Wallonië en 137 in het Brussels Gewest. De cijfers van de laatste gezondheidsenquête in 2013 tonen aan dat veertien procent van de Belgen al serieus overwogen heeft om een einde te maken aan hun leven en dat 4,2 procent dat ook al geprobeerd heeft.

“Deze cijfers zijn onrustwekkend”, vertelt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteit. Vooral de opvolging van de patiënt blijkt een groot probleem. “27 procent heeft na de poging de eerste drie maanden geen enkel contact gehad met een huisarts of psychiater”.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1803 en op de site www.zelfmoord1813.be.