Dossier Festivals

Laundry Day: paniek door brandblussers

Gisterenavond is op Laundry Day even paniek uitgebroken in één van de festivaltenten, toen danceformatie Baba Yega met twee brandblusapparaten in het publiek spoot. Het witte poeder uit de apparaten zorgde bij enkele festivalgangers voor ademhalingsproblemen en één iemand raakte lichtgewond. De artiesten werden na hun optreden geïdentificeerd door de politie. Er werd ook een proces-verbaal opgemaakt.

Baba Yega stond gisterenavond van 19.30 tot 20 uur op het Mobile Beatspodium van Laundry Day, toen op het einde van hun set twee dansers twee brandblusapparaten met wit poeder over het publiek spoten. Het poeder, dat dient om vuur te doven, neemt zuurstof op, waardoor in de tent even paniek uitbrak toen de festivalgangers halsoverkop de tent wilden verlaten. Uiteindelijk raakte één iemand lichtgewond en hadden verschillende festivalgangers ademhalingsproblemen.

De artiesten van Baba Yega, die met maskers optreden, werden na hun act meegenomen naar het politiedorp op het festivalterrein om zich te identificeren. De politie maakte ook een proces-verbaal op, omdat er mogelijk schade was aan enkele muziekinstallaties. Baba Yega zelf wil zich bij de organisatie en de festivalgangers excuseren voor het voorval. Volgens hen maken ze normaal gebruik van CO2-brandblussers tijdens hun show. Ze wisten niet dat ze nu poederblussers in handen hadden, die zo gevaarlijk zijn voor het publiek.

Volgens de organisatie van Laundry Day hebben de twee dansers de brandblusapparaten gebruikt die verplicht in de buurt van het podium worden geplaatst. Dat ze die gebruikten om in het publiek te spuiten, kan absoluut niet volgens Laundry Day, dat overweegt stappen te ondernemen tegen de twee. Van schade aan de muziekinstallaties is volgens de organisatie geen sprake.