Schepen gebruikt Aylan in discussie Offerfeest

De Antwerpse schepen voor Jeugd en Dienwelzijn Nabila Ait Daoud (N-VA) krijgt op sociale media heel wat kritiek voor haar laatste blogpost. Daarin gebruikt ze de foto van Aylan Kurdi, de Syrische peuter die stierf bij de overtocht vanuit Turkije naar Europa, om moslims op te roepen een gift te doen "aan zij die het nu meer dan ooit nodig hebben", in plaats van onverdoofd te slachten bij het Offerfeest. Boze reacties spreken van "politieke recuperatie" en "lijkenpikkerij".

“Ook in shock na deze foto?”, vraagt Daoud aan haar lezers. “Ik denk van wel. Het laat volgens mij niemand onberoerd.” Waarna ze even later in de tekst de link legt naar de discussie over het onverdoofd slachten. “Het is een beeld dat je doet stilstaan bij de zin van sommige discussies die we voeren. (…) Neem nu de discussie over het onverdoofd slachten van schapen tijdens het Offerfeest. De jaarlijkse discussie wordt weer volop gevoerd. En dan denk ik. Kijk naar die foto.  Kijk ernaar en je weet wat je moet doen.”

Volgens Daoud toont de foto aan dat moslims maar beter een gift geven, in plaats van een schaap onverdoofd te slachten bij het Offerfeest. “Ondanks het feit dat ik godsdienstvrijheid zeer belangrijk vind (…), vind ik ook dat religie nooit een excuus mag zijn om een dier nodeloos te doen lijden. (...) Ik blijf dan ook – en nu meer dan ooit – elke moslim oproepen en aanmoedigen gebruik te maken van de alternatieven die er bestaan om het offerfeest te vieren. Doe een gift aan zij die het nu meer dan ooit nodig hebben. Kijk nog eens naar de foto en laat hem voor zich spreken.”

Lees hier de volledige blogpost: