Vliegtuig aan grond door terreurdreiging

Gisterenavond is een vlucht van Egypt Air, die op het punt stond te vertrekken vanop Zaventem naar Egypte, aan de grond gehouden op Brussels Airport. Het toestel mocht niet vertrekken doordat er een verdachte passagier aan boord was. De federale politie had het over "onduidelijkheden rond één van de passagiers". Er kwam heel wat politie ter plaatse en onder meer de bagage werd met speurhonden onderzocht. Deze namiddag zal het vliegtuig alsnog opstijgen, het is onduidelijk of de passagier in kwestie aan boord zal zitten.

Vlucht MS 726 van Egypt air moest normaal om 15.55 uur zaterdagnamiddag opstijgen vanop Zaventem. Maar het vertrek van het toestel werd meerdere malen uitgesteld en uiteindelijk helemaal geannuleerd, doordat er volgens de politie "onduidelijkheden" waren rond één van de passagiers. "Het behoort tot de procedure dat bij de minste twijfel rond de veiligheid geen enkel risico wordt genomen", laat de federale politie vandaag weten. "Daarom zijn er bijkomende uitgebreide en doorgedreven controles uitgevoerd door de bevoegde diensten. "Na deze controles hebben de veiligheidsdiensten besloten om de vlucht te laten vertrekken."

Volgens Het Nieuwsblad zou de passagier in kwestie ermee gedreigd hebben dat er iets met het vliegtuig zou gebeuren en zou de persoon al langer bekend staan bij de veiligheidsdiensten. Omdat er bovendien een belangrijke Europese diplomaat aan boord zat, werd gevreesd dat hij het doelwit van een terreuractie zou kunnen zijn. Maar daar wil de federale politie geen informatie over kwijt. Uiteindelijk kan de vlucht vandaag om 14 uur alsnog opstijgen vanop Brussels Airport. Of de passagier in kwestie aan boord zal zijn, is niet bekend.

“Veiligheidsdiensten goed ingegrepen”

Premier Michel, die op een familiedag van MR is, is bijzonder tevreden met de ingreep van de veiligheidsdiensten. “We moeten rekening houden met de verhoogde dreiging en de veiligheidsdiensten zijn voorzichtig geweest en hebben goed ingegrepen. We moeten rekening houden met die nieuwe realiteit.”

<