Zwemtocht afgelast na vandalenstreek

De 17e editie van de Brugse Zwemdoortocht is vanmiddag noodgedwongen afgelast. Vandalen hebben vannacht frituurolie en ontstopper op de Reien in Brugge uitgegoten. Op een ponton werden ook punaises gestrooid. 

De internationale zwemwedstrijd met zo’n 350 deelnemers moest daarom worden afgelast. "De vervuiling werd vanmorgen opgemerkt", zegt Franky Moelaert van de organisatie van de Brugse Zwemdoortocht. "Op vier plaatsen op het parcours aan de Langerei werd frituurolie uitgegoten. Er werd ook een zak met afval gegooid en op een ponton lagen punaises."

De brandweer en de Civiele Bescherming kwamen ter plaatse om de vervuiling op te ruimen. Maar in overleg met de stad is toch beslist om de wedstrijd af te gelasten. “We willen ook geen risico’s nemen”, zegt Moelaert nog. “Ook de producten die de brandweer gebruikt, zijn schadelijk. Ik zou niet graag hebben dat deelnemers last hebben aan hun ogen.”

De politie is nog op zoek naar de daders. De organisatie van de zwemwedstrijd heeft een klacht ingediend tegen onbekenden.