Dossier Vluchtelingencrisis

Pre-opvang voor 500 asielzoekers

De federale regering stelt alles in het werk om vanaf maandag met de pre-opvang te starten voor asielzoekers die momenteel in afwachting van hun aanvraag in een Brussels park overnachten. Het gaat om 500 plaatsen in het WTC III-gebouw in de buurt van de Dienst Vreemdelingenzaken. De opvang zal zeker 's nachts gelden, maar kan ook overdag gebeuren. Daarover wordt nog met de stad Brussel gepraat.

De Ministerraad voorziet ook extra personeel bij Justitie. Zo worden er bij Staatsveiligheid veertien extra mensen aangeworven om "de nodige verificaties doen en de opvolging verzekeren van de nieuw geregistreerde migranten." Bij Dienst Voogdij komen er zes extra werkkrachten bij om de niet begeleide minderjarige migranten beter te ondersteunen.

"500 plaatsen waarschijnlijk te weinig"

De 500 pre-opvangplaatsen die de regering voorziet voor de asielzoekers in Brussel, zijn waarschijnlijk veel te weinig. Maandag is namelijk steeds een recorddag en er wordt gevreesd dat er zo’n 100 aanvragen zullen zijn. “Dan heb je met 500 plaatsen al gauw een tekort”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester.