Dossier Vluchtelingencrisis

250 aanvragen blijft, er komt wel opvang

De Dienst Vreemdelingenzaken zal niet meer dan 250 aanvragen per dag behandelen. Dat is beslist op de ministerraad en is bevestigd aan VTM NIEUWS. De regering gaat wel opvang voorzien voor asielzoekers die langer de nacht moeten doorbrengen in het park aan de gebouwen van DVZ.

Sinds meer dan een week kamperen asielzoekers noodgedwongen voor de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze moeten er wachten tot ze aan de beurt komen om zich te laten registreren als kandidaat-vluchteling. Pas dan krijgen ze toegang tot de opvang.

Bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) liet de voorbije dagen verstaan dat DVZ maximum 250 mensen per dag kan registreren. Premier Charles Michel en CD&V-vicepremier Kris Peeters lieten intussen echter weten dat het aantal "geen fetisj" mag zijn. Nu is toch beslist dat het aantal op 250 aanvragen blijft.

Op de limiet van 250 registraties per dag wilde Reynders bij het buitenkomen niet dieper ingaan. "Het probleem is de correcte opvang voor iedereen in Brussel", onderstreepte hij.