Geen sociale woning voor wie huis in Syrië heeft

Vluchtelingen die in hun thuisland over een huis beschikken, hebben geen recht op een sociale woning in Vlaanderen. Dat staat vrijdag in De Morgen. Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze de wet volgens de regels toepast.

"Enkel mensen zonder bestaansinkomen en zonder een woning in hun vaderland komen daarvoor in aanmerking. Dat is bepaald in de regelgeving", zo zegt Homans. "Dat geldt voor iedereen. Niet enkel voor een vluchteling."

Complexe situatie

Vera Van der Borght, voorzitter van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, bevestigt dat zij niet anders kunnen dan de wet uitvoeren. "Van zodra je een eigen woning bezit in het binnen- of het buitenland, kom je niet in aanmerking voor een sociale woning. Het is natuurlijk maar de vraag hoe je een eigen woning definieert. Het is een zeer complexe situatie die ons nu overkomt."

“Hallucinant”

"Dit is hallucinant", reageert Kamerlid Monica De Coninck (sp.a). "Wat is in vredesnaam de waarde van het hebben van een eigen woning in oorlogsgebied? Denkt Homans nu echt dat ze die gaan verhuren of houden als vakantieverblijf?"