"Laat patiënt meteen betalen op spoed"

Artsen en ziekenhuizen willen de toevloed aan patiënten op de spoeddiensten stoppen door ze meteen te laten betalen. Dat blijkt uit een enquête bij 1.461 ziekenhuisartsen, -directies en huisdokters, waarover de krant Het Laatste Nieuws vandaag bericht. 

Drie kwart van de respondenten pleit ervoor om iedereen die zich bij de spoed aandient meteen een bedrag aan te rekenen. "Maak die som hoger dan de 25 euro voor een consult bij de huisarts", stelt Herman Moeremans van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen voor. Volgens hem trekken te veel patiënten zelfs met kleine klachten naar de spoed, omdat ze daar niet onmiddellijk moeten betalen en niet op een raadpleging hoeven te wachten.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) spreekt zich niet uit over het voorstel. Ze werkt wel aan een ­betere organisatie van de spoeddiensten. Uit de enquête van de Artsenkrant blijkt nog dat de ­medische sector zich volop achter haar hervormingsplannen voor de financiering van de zieken­huizen schaart.