1 op 5 zonder gordel op achterbank

Ondanks alle verkeerscampagnes klikken ouders hun kinderen op de achterbank nog onvoldoende vast. Mobiliteitsorganisatie VAB vraagt daarom om gordelverklikkers ook achterin te verplichten, zo melden de kranten van Mediahuis vrijdag.

Een gordelverklikker, die een biepsignaal geeft als je de gordel niet gebruikt, moet momenteel alleen vooraan verplicht worden ingebouwd in nieuwe wagens. Achteraan geldt die verplichting niet.

"Dat moet veranderen. We vragen met aandrang aan de autoconstructeurs om de gordelverklikkers ook altijd achterin te installeren", zegt Joni Junes van VAB. Volgens de organisatie heeft een op de vijf kinderen achterin geen gordel om.

VAB krijgt steun van bevoegd minister Jacqueline Galant (MR). "Zo'n verklikker achterin is zeker nuttig. Het kan ook een verkoopsargument zijn. Als je kinderen extra beveiligd zijn, zal je sneller zo'n auto kiezen. Ik kan als minister de druk wel opvoeren, maar er is een Europese aanpak nodig om alle autoconstructeurs te dwingen die systemen achterin te verplichten."