Overbevolking in gevangenis gedaald

Er zijn op dit moment nog maar 7 procent of 715 meer gedetineerden dan plaatsen in onze gevangenissen. De overbevolking daar is in drie jaar met bijna een zesde gedaald. "Dankzij extra plaatsen en alternatieve bestraffing boeken we stilaan resultaat", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) woensdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De overbevolking in de Belgische gevangenissen is afgelopen augustus voor het eerst in jaren onder de 10 procent gedoken, tot 8,6 procent. En de daling zet zich deze maand voort, blijkt uit cijfers van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen. Op 1 september waren er 10.823 gedetineerden voor 10.108 plaatsen, of 7 procent te veel. Op 1 september 2012 waren dat nog 11.326 gedetineerden voor 9.228 plaatsen, een overbevolking van 23 procent.

"Dankzij een gerichte aanpak van extra plaatsen enerzijds en het inzetten op alternatieve vormen van bestraffing anderzijds boeken we stilaan maar zeker resultaat", zegt Geens. Zo kwamen er in 2013 en 2014 drie nieuwe gevangenissen bij: in Marche-en-Famenne, in Beveren en in Leuze-en-Hainaut. Samen bieden die plaats aan bijna 1.000 gedetineerden, of 10 procent meer capaciteit. Daarnaast is ook het aantal gevangenen geslonken, omdat er steeds meer een enkelband krijgen (2.000), ze in gespecialiseerde instellingen worden ondergebracht En er meer veroordeelde illegalen worden gerepatrieerd (325 in eerste kwartaal).