Zware hinder op het spoor

Het treinverkeer ondervindt vandaag zware hinder door verschillende incidenten. Twee wanhoopsdaden, een defecte trein en schade aan de bovenleiding, zorgen voor vertragingen in en rond Vlaams-Brabant.

Rond 11.40 werd tussen Kortenberg en Erps-Kwerps een persoon aangereden. Op lijn 36 was er daadoor geen treinverkeer mogelijk, met gevolgen voor onder meer Leuven, Luik en de provincie Limburg. Op de betrokken trein zaten 140 passagiers, zij werden intussen geëvacueerd. 

Omdat de problemen even duurden, voorzag de NMBS een omleiding voor drie andere IC-verbindingen: Eupen-Oostende, Kortrijk-Welkenraedt en Knokke-Genk. Zij werden langs Mechelen worden omgeleid, wat ook vertraging opleverde.

Ook tussen Oudenaarde en Zottegem is het treinverkeer onderbroken door een persoonsaanrijding."De aanrijding gebeurde op de lijn 89 tussen Denderleeuw en Kortrijk. Daardoor zijn beide sporen geblokkeerd", zegt Crols. "Twee treinen zijn geblokkeerd. We bekijken hoe we de reizigers zo snel mogelijk kunnen evacueren."

NMBS heeft bussen aangevraagd om de verbinding tussen de twee stations te garanderen. Daarnaast was er ook nog een defecte trein tussen Mechelen en Leuven. Ook tussen Hasselt en Leuven was er hinder door schade aan de bovenleiding.