Fabrikant failliet door te groene auto's

De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft vanochtend het faillissement uitgesproken van Bosal in Oevel (Westerlo). Dat melden de vakbonden. Bij de afdeling werken iets meer dan 350 personeelsleden, van wie 89 bedienden. Zij verliezen wellicht hun job.

De producent van uitlaten en buizen zat al langer in slechte papieren door een tegenvallende verkoop in de West-Europese automobielsector. Daarnaast bedreigt een heel specifieke evolutie het voortbestaan van het bedrijf. Bosal produceert voornamelijk uitlaten voor wagens, waardoor het afhankelijk is van een heel specifieke afzetmarkt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

“Uitlaatgassen minder schadelijk”

“Vroeger moest je de uitlaat van je auto na drie jaar vervangen, omdat die dan stuk was. Tegenwoordig gaan die uitlaten dubbel zo lang mee omdat de uitlaatgassen minder schadelijk zijn en de knalpotten uit roestvrij staal vervaardigd worden”, legt de socialistische vakbond ABVV in Het Laatste Nieuws uit.  

Bescherming

Het bedrijf kreeg sinds mei bescherming tegen schuldeisers en er waren gesprekken met een of meerdere kandidaat-overnemers. Toch legde de directie de boeken neer. De rechtbank in Turnhout stond het faillissement vanochtend toe. Voor de vestiging in Lummen of voor sites in het buitenland zouden er geen gevolgen zijn.