Traantjes op eerste schooldag

Vandaag begint voor 1,1 miljoen kinderen in ons land het nieuwe schooljaar. Dat gaat bij de kleinsten vaak gepaard met enkele traantjes. Maar gelukkig staan er in totaal 150.000 leerkrachten en personeelsleden klaar om iedereen op deze eerste september op te vangen.

In totaal gaan vandaag ongeveer 270.000 kleuters voor het eerst of opnieuw naar school. Daarnaast betekent 1 september voor 440.000 leerlingen uit het lager onderwijs en 440.000 leerlingen uit het secundair onderwijs het einde van de zomervakantie. Op de Alice Nahon school in Putte, bij Mechelen, begonnen vanochtend ongeveer 250 leerlingen aan het nieuwe schooljaar. Voor sommigen was de eerste schooldag iets om naar uit te kijken, maar voor anderen viel het afscheid van mama of papa (te) zwaar.

"Elk kind zou plek op school hebben"

“Voorlopig is er geen weet van kinderen die niet op school zijn geraakt omdat er geen plaats is”, dat zegt VTM NIEUWS-journalist Safia Yachou. Vorig jaar was dat een behoorlijk probleem. “Minister van Onderwijs, Hilde Crevits, heeft dit jaar 36 miljoen euro vrijgemaakt voor ruim 7300 plaatsen in de lagere school, dus in principe zou ieder kind dat leerplichtig is, op school moeten zitten. Maar daar zullen we pas over enkele weken meer duidelijkheid over krijgen”, besluit Safia Yachou.