Geen nieuwe Lotus-fabriek na brand

Lotus Bakeries is niet van plan de wafelfabriek in Wolvertem (Meise), die begin juni vernield werd door een brand, weer op te bouwen. De volumes die in Meise werden geproduceerd, zullen worden overgebracht naar de Lotus-fabriek in het Henegouwse Courcelles. Voor 71 werknemers uit Meise dreigt collectief ontslag, zo meldt Lotus dinsdag, maar zij kunnen mogelijk in andere vestigingen aan de slag.

Na de brand van 3 juni die de wafelfabriek in Meise vernielde, onderzocht de directie verschillende pistes om de eigen wafelproductie opnieuw op peil te brengen. Daaruit bleek dat een uitbreiding van de productielijnen in de wafelfabriek van Courcelles, die nu al inspringt voor een deel van de productie die in Meise verloren ging, "de meest aangewezen route zou kunnen zijn", meldt Lotus dinsdag. Die optie haalde het van een heropbouw van de fabriek in Meise of de bouw van een nieuwe fabriek in de buurt.

De directie kondigde dinsdag dan ook de intentie aan om de installaties in Courcelles uit te breiden. "Hierdoor zouden we in staat zijn om de productie van alle wafels en galetten onder te brengen in één grote en efficiënte fabriek", klinkt het. In Meise werden Luikse wafels, vanillewafels en soft(eier)wafels geproduceerd op vier productielijnen. Als de intentie bevestigd wordt, zou overgegaan worden tot collectief ontslag van 66 arbeiders en 5 bedienden. Zij kunnen mogelijk wel elders in de groep aan de slag: er zijn immers 36 vacatures in Lembeke en 7 in Oostakker. Indien Courcelles wordt uitgebreid, zouden daar nog eens 38 vacatures ontstaan.