Opvang asielzoekers in ruil voor klusjes

De gemeente Maarkedal zal asielzoekers die door het OCMW worden opgevangen klusjes laten uitvoeren. Dat zegt plaatselijk OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele (N-VA) in de kranten van Mediahuis. Hij is daarvoor niet van plan te wachten op een initiatief van de federale overheid. "Wettelijk of niet, we gaan die mensen activeren. We denken er ook over na om hen hun verhaal te laten doen in de scholen. Dat alles moet het draagvlak voor hun komst vergroten", klinkt het.

Hun eigen opvangplaats schilderen, zwerfvuil opruimen of ­helpen in het rusthuis, ... De OCMW-voorzitter in Maarkedal is van plan om de asielzoekers die de gemeente in de toekomst zal opvangen in te schakelen voor verschillende klussjes in de gemeente. Momenteel mag volgens de wet een asielzoeker niet verplicht worden tot een soort van gemeenschapsdienst. Maar daar wil Maarkedal niet van weten. “Wettelijk of niet, we gaan die mensen activeren.”

De federale overheid is op zoek naar extra opvangplaatsen voor de grote toestroom aan vluchtelingen. Daarvoor klopt de regering aan bij de lokale OCMW’s om opvangplaatsen te voorzien en een goede landelijke spreiding mogelijk te maken. Maar uit een rondvraag van de krant bij 91 steden en gemeenten blijkt dat een derde vindt dat ze al genoeg moeite doen om asielzoekers op te vangen.

De helft van alle ondervraagde OCMW's kijkt wel uit naar extra opvangplaatsen. Veel OCMW-voorzitters die bereid zijn om asielzoekers op te vangen, zeggen wel duidelijk dat daar iets tegenover moet staan. Ze verwachten dus voldoende financiële compensatie en duidelijke afspraken voor de toekomst.

Maarkedal is bereid om vier extra plaatsen voor asielzoekers te voorzien. De eersten worden vanaf donderdag verwacht.