Dit was de schoolrage toen jij 10 jaar was

Knikkeren, bikkelen, hoelahoepen of touwtjespringen, je kent de spelletjes wel, het zijn tijdloze speelplaatsbezigheden. Maar ieder jaar duikt er ook een nieuwe rage op, de ene al wat succesvoller dan de andere. Ken jij de populaire spelletjes nog van toen jij tien jaar was? Dit zijn volgens ons de meest onvergetelijke schoolrages:

1990: De Gameboy
De grote, grijze baksteen die je overal mee naartoe sleurde. Je ouders werden helemaal gek van het altijd terugkerende liedje van Mario Bros of Tetris, maar jij vond het geweldig.

1991: Silly Putty
Het stuitert op de grond, het breekt wanneer je er hard op slaat, het kan drijven of omgevormd worden tot een vloeistof en je kan het goedje in verschillende vormen kneden. Wat wil een kind nog meer?

1992: Scoubidou-armbandjes
Het maken van scoubidou-armbandjes vergde heel wat geduld en techniek. Maar die fluogekleurde vriendschapsarmbandjes waren het helemaal waard.

1993: K'NEX
K'NEX was vooral voor geduldige kinderen die graag ingewikkelde plannetjes volgden. Of gewoon voor papa's die nog graag wat knutselden.

1994: Slinky
De metalen Slinky werd al in 1943 uitgevonden. Het speelgoed kende een heropleving nadat het in 1994 uit plastiek werd vervaardigd en versierd werd met regenboogkleurtjes.

1995: Power Rangers-poppen
Eerst vechten wie welke kleur krijgt en dan allemaal samen luidkeels roepen: "It's morphin' time!" 

1996: Flippo's
Het was oppassen geblazen dat je het dingetje niet in je mond stak terwijl je al chipsgraaiend naar het televisiescherm staarde. Maar eens in je flippomap, kon je er niet genoeg van krijgen.

1997: Tamagotchi
Het Japanse virtuele huisdiertje heeft menig kind doen beseffen dat ze toch niet voor die nieuwe pup zullen zorgen. Je virtuele huisdier in leven houden, was al moeilijk genoeg. Zo veeleisend!

1998: Tattookettingen en klaparmbanden
In de jaren '90 liep jij er modieus bij. Tattookettingen, klaparmbanden, zelfs moodrings heb je thuis nog in een laatje verstopt. Want alles komt terug in de mode.

1999: Pokémonkaarten
Vroeg jij je altijd af waarom die groepjes kinderen met gele kaarten het constant over strength hadden en zomaar "Pikachu!" of "Caterpie!" tegen elkaar riepen? Dan hoorde je er echt niet bij...

2000: Furby
Het donzige en zingende diertje ziet er in eerste instantie echt lief uit, maar opgelet: het ding kan veranderen in een echt monster. Een knuffel met pit, dus.

2001: Bop-it
"Bop-it, Twist-it, Pull-it, Twist-it, Aaaaaargh". Het snelle behendigheidsspelletje had fans, maar werkte evenveel mensen op de zenuwen.

2002: Hot Wheels
Een wedstrijdje tegen je vrienden op een Hot Wheels Race track, cool! Alleen jammer dat die wagentjes nu eens altijd uit de bocht vlogen...

2003: Bratz-poppen
Weg met Barbie, hier komen de arrogant ogende Bratz-meisjes. Ze hadden hippe kleurtjes in hun haren, droegen hoge plateauschoenen, maar vooral heel veel make-up.

2004: Diddl
Diddl-blaadjes, Diddl-pennen, Diddl-beertjes, Diddl-... Als het maar geruild kon worden!

2005: Yu-Gi-Oh-kaarten
Duelleren met Japanse Mangamonsters. Het spel werd hard gespeeld, en ook wel iets te serieus genomen.

2006: Transformers
Buitenaardse robots die zich kunnen transformeren naar minder opvallende vormen zoals auto's of machines. Alleen voor jongens dus.

2007: Vingerskateboards
Ideaal voor de wannabeskaters met een bang hartje. Blijf gewoon binnen en boots te skateboardtrucs na met je vingers.

2008: Bakugan
Geen simpele Japanse duelkaarten deze keer, maar wel kleine balletjes die opensprongen en zo 'tot leven kwamen'.

2009: De helden van Disney-verzamelkaarten
Iets om te verzamelen: altijd populair, ruilen onder vriendjes: check, Disneyfiguren: jackpot! Bij aankopen in De Delhaize kreeg je een pakje met de Disney-verzamelkaarten die druk verhandeld werden op de speelplaats.

2010: Gogo's
Carrefour begint met het uitdelen van Gogo's bij de boodschappen. Je kon bij het bikkelen het figuurtje van een ander winnen, of je kon ze gewoon gaan ruilen voor snoep bij het kindje met de grootste zak Gogo's.

2011: Beyblades
Het was weer even geleden dat we een Japans duelspelletje kregen. Deze keer moet je met speciale tollen je tegenstander uitschakelen in een arena.

2012: Silly Bandz
Niet te verwarren met loombands. De plastieken armbandjes kwamen in allerlei kleuren, maar vooral in verschillende vormen. Zo bestonden er zeepaarden, palmbomen, eekhoorns,... Niet dat je die vorm nog zag als je het rond je arm droeg.

2013: Waveboards
Ermee rijden is een kruising tussen skateboarden en surfen. Alleszins, het is erg moeilijk.

2014: Panini WK-stickers
Ruildagen, Facebookgroepen, zoekertjes,... Alles om je Paninistickerboek gevuld te krijgen.

2015: Loombandjes
Zijn ze echt? Zijn ze giftig? Er werd veel over gediscussieerd, maar ieder kind droeg wel een of meerdere loomcreaties.

Dit schooljaar?

We zijn nu al benieuwd naar de komende schoolrages. Zou een van de klassiekers terugkeren? Of wordt het dan toch iets met de populaire Minions erop...