Her en der hinder door zwaar onweer

Ook vandaag spaart het weer ons niet en zijn er hevige onweersbuien. In sommige delen van het land geldt zelfs code oranje. De onweerscellen komen aan in het westen en trekken oostwaarts. Vooral in Oost-Vlaanderen zijn er incidenten. Zo is er een elektriciteitspanne in Dendermonde en zijn er enkele bomen op bovenleidingen van de trein gevallen.

In Dendermonde zitten tussen de 1.000 en 2.000 gezinnen maandagnamiddag zonder stroom na een panne in een 25-tal distributiecabines. "De onderbreking zou binnen een redelijke tijdspanne opgelost moeten zijn", zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch van Eandis. Mogelijk werd de stroompanne veroorzaakt door waterinsijpeling in een cabine tijdens het onweer.

Incidenten

Op de Grote Markt in het Oost-Vlaamse Aalst blies de sterke wind een paar parasols en terrasstoelen weg. Getuigen hebben het over een kleine windhoos, die zelfs de betonnen voeten van de parasols wegblies. Op beelden uit Kapellen, in de provincie Antwerpen, zijn zeer hevige hagelbuien te zien. 

In Zwevegem, in de provincie West-Vlaanderen, zijn er enkele meldingen van wateroverlast. De brandweer moest er ook uitrukken om modder van de weg te ruimen. 

Treinverkeer Aalst-Denderleeuw stil

Het treinverkeer tussen Aalst en Denderleeuw ligt maandag sinds 15.20 uur stil. Door het zware onweer kwamen er bomen in de bovenleiding terecht. De brandweer is ter plaatse en probeert zo snel mogelijk een spoor vrij te maken, meldt de NMBS, die vertragingen verwacht als gevolg van het incident.

Voor reizigers tussen Aalst en Denderleeuw heeft de NMBS bussen ingelegd. Passagiers die vanuit Gent naar Denderleeuw willen, moeten een pendeltrein nemen tot Aalst, waarna ze moeten overstappen op een bus.

De brandweer werkt intussen aan het vrijmaken van een eerste spoor, om de passagiers te evacueren die zich nog in twee stilstaande treinen bevinden. De ene was op weg van Gent naar Tongeren, de andere van Landen naar De Panne. Infrabel laat weten dat het eerste spoor rond 16.20 uur vrij is.

Attracties Walibi

In de regio rond Walibi in Waver is de stroom door het onweer een tijdlang onderbroken geweest. Daardoor ondervonden twee attracties, de Vampire en de Weerwolf, hinder. "De attracties, met in totaal 40 mensen op, stonden een zestal minuten stil. De organisatie hoefde niet over te gaan tot evacuatie van de inzittenden", dat meldt Alexandra Vidanovski, woordvoerder van Walibi Belgium.