"Ontvriend je mama op Facebook"

Moeders willen vaak té veel controle uitoefenen op het Facebookgebruik van hun kind. Dat blijkt uit de masterproef van studente Viktorien Van Loon. Veel moeders van kinderen tussen 10 en 14 jaar kennen het paswoord van hun kind of zijn ermee bevriend op de sociaalnetwerksite. Pedagoge Marijke Bisschop zegt dat moeder en kind best geen vrienden op Facebook blijven. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Moeders controleren erg graag het internetgebruik van hun kinderen. Op voorwaarde dat ze een Facebookprofiel mogen aanmaken, worden ze vaak verplicht hun wachtwoord te geven. Volgens Viktorien Van Loon, studente aan de KU Leuven, hebben veel kinderen niet eens een probleem met deze controle.

Daarnaast zijn veel moeders gewoon geïnteresseerd in de online leefwereld van hun kind. Zo kijken ze graag naar de foto's van hun kind en gebruiken gescheiden ouders de chatfunctie om met hun kind bij te praten.

Hoewel het normaal is dat ouders nieuwsgierig zijn naar wat hun kinderen op internet doen, moeten ze volgens experts voldoende afstand bewaren. Pedagoge Marijke Bisschop pleit voor minder controle: "Samen een profiel opstellen en de eerste weken wat in de gaten houden, is zeker oké. Maar daarna is het onherroepelijk tijd om mama te defrienden. Nadien kan je soms wel eens gaan kijken - en dat hoeft je kind niet te weten - maar je moet leren loslaten. We controleren al genoeg en zo maken we kinderen alleen maar bang", zegt ze in Het Laatste Nieuws.