Hevig onweer zorgt voor schade

Een hevig onweer heeft vanmorgen lelijk huisgehouden in delen van West- en Oost-Vlaanderen. Vooral de regio rond Ruddervoorde, Oostkamp en Torhout zou het daarbij kreeg het zwaar te verduren. Er zijn verschillende meldingen van schade aan huizen door windstoten en ondergelopen straten.

Vooral het hart van West-Vlaanderen, regio Torhout - Brugge, kreeg zondagochtend de volle lading. De brandweer van Brugge en Torhout krijgen een enorme toevloed aan oproepen binnen. In Torhout liep het centrum van de stad onder water. "Iets over vijf uur is de hel hier losgebarsten", zegt burgemeester Norbert De Cuyper. "We hebben het rampenplan in werking gestoken en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening." In Kortemark stortte een deel van een huis in.

Het hele noorden van de provincie werd getroffen. In Veurne noteerde de brandweer al enkele oproepen voor wateroverlast. Erger was het in de regio Koekelare, Oostkamp, en Lichtervelde. "Lichtervelde, Wingene, Zwevezele, daar zijn we op dit moment bezig", klonk het bij brandweer Midwest - Roeselare. "Dat gaat van omgewaaide bomen, wateroverlast en zelfs hagelschade." Luc Vanparys, burgemeester van Oostkamp, is ook al in de weer. "We zitten aan 42 oproepen. Takken, bomen en schade aan daken. De situatie is nu wel onder controle. Het noodplan is niet afgekondigd, maar alle hulpverleningsdiensten werken nauw samen."

Nadat de onweerswolken weggetrokken zijn, wordt het vandaag weer een zonnige en warme dag. Het kwik haalt op sommige plaatsen dertig graden. Maar VTM-weerman David Dehenauw waarschuwt: "In de loop van de avond zal dezelfde regio in West-Vlaanderen opnieuw getroffen worden door zwaar onweer. Lokaal kan dat weer heel fel zijn."