Meldpunt sociale fraude toch anoniem?

Vanaf oktober is er een meldpunt op het waar sociale fraude aangegeven kan worden. Ondanks de expliciete belofte van staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) om er geen anonieme "kliklijn" van te maken, zal dat toch anoniem kunnen gebeuren, schrijft De Tijd.

Het meldpunt zal wel een naam, e-mailadres en telefoonnummer vragen van de melder, maar het zal perfect mogelijk zijn fictieve gegevens op te geven. De identiteit van de melders zal niet onderzocht worden. Melders kunnen ook opgeven dat ze niet gecontacteerd willen worden voor verdere uitleg. Volgens de topman van de sociale inspectie, Jean-Claude Heirman, is het gewoon te moeilijk en duur om de identiteit van de melder te controleren.

Staatssecretaris Tommelein wuift de kritiek weg, maar moet toch toegeven dat “als mensen daarbij een valse identiteit opgeven, we dat nooit volledig kunnen uitsluiten. Tenzij met een loodzware procedure waarbij we mensen verplichten persoonlijk bij de politie klacht in te dienen", zo stelt hij. "Maar we willen net iets doen aan de huidige situatie waarbij anonieme handgeschreven brieven tot in mijn persoonlijke brievenbus terechtkomen." 

De staatssecretaris benadrukt ook dat het indienen van valse beschuldigingen en het opgeven van een valse identiteit strafbaar is. "Maar het is logisch dat onze inspectiediensten eerst en vooral de inhoud en relevantie van de melding bekijken."

Unizo wil geen anonieme kliklijn

Het principe van een kliklijn is goed, zegt ondernemersorganisatie Unizo. Maar het mag geen anonieme kliklijn worden, waarbij mensen hun identiteit proberen te verstoppen. Daar moet Bart Tommelein over waken, zegt Unizo.