Asielcrisis raakt ons, maar dat is ook alles

De grote asielcrisis die ons land en Europa op dit moment in de ban houdt, raakt de meeste Vlamingen, maar daar stopt ook meteen de solidariteit met de vluchtelingen. Dat blijkt uit een enquête van iVox in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws en RTL-TVI. 

Liefst 85,9 procent van de Vlamingen geeft aan dat hij zich zorgen maakt over de vluchtelingenproblematiek. De schrijnende beelden raken de Vlamingen duidelijk wel, bijna niemand blijft er ongevoelig bij. Slechts 14 procent zegt er niet mee in te zitten. 

Maar als de crisis letterlijk dichterbij komt, dan houdt onze solidariteit blijkbaar op. Ons land ving dit jaar al 4.323 vluchtelingen op en dat vinden we meer dan genoeg. Bijna tachtig procent vindt bijvoorbeeld dat ons land niet nog meer asielzoekers moet opvangen. Eén op de vijf vindt dat er wel nog altijd extra mensen bij kunnen.

Nog frappanter is het contrast met de bezorgdheid als we vragen of mensen zelf een extra inspanning willen doen. Zelf asielzoekers opvangen in hun eigen huis, bijvoorbeeld. Minder dan één op de tien is daartoe bereid, meer dan negentig percent wil dat niet.

Iets meer mensen willen wel geld storten aan hulpfondsen voor asielzoekers. 23,7 procent, nog altijd niet eens één op de vier, ziet dat zitten. 76,3 procent van de Vlamingen zou dat niet doen.

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX op 26 en 27 augustus bij 2.000 Belgen tussen 18 en 79 jaar. De foutenmarge bedraagt 2,1%.