Deze route legde de Thalysschutter af

Ayoub El Khazzani, de verdachte van de verijdelde aanslag in de Thalys, doorkruiste afgelopen vrijdag met zijn wapenarsenaal een deel van Brussel voor hij in het treinstation Brussel-Zuid een ticket kocht voor de Thalys Amsterdam-Parijs en op de trein stapte. Dat schrijft de krant La Dernière Heure woensdag.

Volgens verschillende kranten zou El Khazzani wel degelijk bij zijn zus verbleven hebben in de weken voor de aanslag. Het federaal parket onthoudt zich van elke vorm van commentaar.

Gedegouteerd

Zowel La Dernière Heure als La Capitale en de kranten van Het Mediahuis citeren onder meer verschillende buurtbewoners die El Khazzani zouden opgemerkt hebben in Sint-Jans-Molenbeek, waar hij regelmatig naar de moskee ging, maar niet de indruk gaf geradicaliseerd te zijn. De vermelde getuigen hebben het ook over een reis naar Syrië die El Khazzani zou ondernomen hebben, maar waarvan hij snel zou teruggekeerd zijn, gedegouteerd door het barbaarse geweld.

Tas met wapenarsenaal

Volgens La Dernière Heure verbleef El Khazzani niet alleen bij zijn zus op de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek, maar vertrok hij daar afgelopen vrijdag ook met een tas waarin de kalasjnikov, de negen munitieladers, het automatisch pistool en het cuttermes zaten die hij in de Thalys bij had. De man zou in het metrostation Ossegem de metro genomen hebben, om uit te stappen in het station Clemenceau en vandaar te voet naar het treinstation Brussel-Zuid te gaan, waar hij later de Thalys nam.

"Het federaal parket wenst deze informatie te ontkennen noch te bevestigen", meldt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, in een reactie op de berichtgeving. "Er wordt in het belang van het onderzoek geen verdere commentaar gegeven."

De route van El Khazzani in kaart: