Weer 93 asielzoekers geweigerd

Ook woensdag is de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) er niet in geslaagd alle asielzoekers in te schrijven; 93 mensen konden niet meer binnen in de wachtzaal en kregen een brief om donderdag terug te komen. Dat zegt de woordvoerster van de DVZ.

De afgelopen weken waren maandag- en dinsdagmorgen het drukst aan de ingang van de DVZ in de buurt van het Brusselse Noordstation. Dat was deze week niet anders, behalve dat de aantallen bijna verdubbeld zijn. Zo kregen maandag en dinsdag telkens meer dan 200 mensen te horen dat ze de volgende ochtend moesten terugkomen, waardoor ze nog niet in de gemeenschappelijke opvangcentra van Fedasil terechtkonden.

Voorrang

Woensdagmorgen stonden opnieuw ongeveer vierhonderd asielzoekers te wachten bij de opening van de dispatch. De 203 mensen die dinsdag niet binnen konden, kregen voorrang, net als de families, zwangere vrouwen en minderjarigen. In totaal werden 268 personen binnengelaten en kregen er 93 een oranje document waarmee ze donderdag voorrang krijgen.

Nacht

Veel van de asielzoekers hadden de nacht in het park doorgebracht. Het Rode Kruis was ter plaatse om eten en drinken en dekens uit te delen. Wie meer geluk had, werd door familie of vrienden opgevangen.